PENGEMBANGAN PANDUAN PRAKTIKUM BERDASARKAN PENELITIAN PENGARUH PEMBERIAN DOSIS RAGI DALAM PEMBUATAN TAPE BERAS KETAN HITAM (Oryza sativa glutinosa) TERHADAP KANDUNGAN KADAR GLUKOSA DAN pH

Vlorensius Vlorensius, Uli Imaniar, Karliandri Karliandri, Nasir Nasir

Abstract


The purpose of this research is to know the best dose of yeast in Tape Ketan Hitam production, and to develop practical guide based on research result. This research used Borg & Gall model that adapted three steps of that model. The result showed the best yeast’s dose was 2 gr based on glocose level and pH. Validation result from content expert and media expert showed valid criteria.


Full Text:

PDF

References


Almatsier, S. (2006). Prinsip Dasar Ilmu Gizi, edisi ke-6. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.

Apriyani, D., & Handoko Santoso, H. R. A. (2017). Pengaruh Variasi Dosis Ragi Terhadap Kadar Glukosa Pada Tape Pisang Kepok. Prosiding Seminar Nasional Pendidikan. Universitas Muhammadiyah Metro, 390-397

Arikunto, S. (2002). Prosedur Penelitian (edisi revisi). Jakarta: Rineka Cipta.

BSNP. 2006. Panduan Penyusunan Kurikulum Tingkat Satuan Pendidikan Jenjang Pendidikan Dasar dan Menengah. Jakarta. Depdiknas

Borg, W. R., & Gall, M. D. (1983). Educationnal Research. London. Longman

Dinantia, A., Amran, E. Y., & Rini, R. Pengembangan Lembar Kegiatan Peserta Didik (Lkpd) Berbasis Hierarki Konsep pada Pokok Bahasan Kelarutan dan Hasil Kali Kelarutan. Jurnal Online Mahasiswa Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan Universitas Riau, 4(2), 1-10.

Drury, H. 1997. How to Write a Laboratory Report. Learning Centre, University of Sydney (online). www.sydney.edu.au/ stuserv/documents/learning_centre/lab.pdf. Diakses 23 April 2019

Hariyati, S. R. I. (2017). Pengaruh Penggunaan Dosis Dan Jenis Ragi Terhadapkualitas Fermentasi Tape Ketan Hitam (Oryza sativa var. Glutinosa). Skripsi. Universitas Jambi

Nugroho, E. D., & Rahayu, D. A. (2018). Penuntun Praktikum Bioteknologi. Deepublish.

Prastowo, A. (2012). Panduan Kreatif Membuat Bahan Ajar Inovatif. Yogyakarta: Diva Press.

Suaniti, N. M. (2016). Kadar Etanol Dalam Tape Sebagai Hasil Fermentasi Beras Ketan (Oryza sativa glutinosa) dengan Saccaromycescerevisiae. VIRGIN: Jurnal Ilmiah Kesehatan Dan Sains, 1(1).

Sugiyono.(2017). Metode Penelitian Pendidikan.Alfabeta: Bandung

Suryabrata, S. (2013). Metodologi Penelitian. Jakarta: Rajawali Pers.




DOI: https://doi.org/10.35334/biopedagogia.v1i1.945

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Contact Person :

Fadlan Muchlas Abrori, S.Pd., M.Pd
Biology Education Departement
Tarakan Borneo University
Jalan Amal Lama No1
Tarakan, North Kalimantan
 Hp : 081944925268