Study of the Use of Local Plants as Food for the Tidung Tribe of Sepala Dalung Village and Its Application in Biology Learning

Via Ibitanija, Fatmawati Fatmawati, Nur Fitriana Sam

Abstract


Indonesia, known for its rich diversity of plants, has regions with distinctive food plants. The use of local plants as food remains prevalent among the Tidung people in Sepala Dalung Village, Tana Tidung Regency, North Kalimantan. This study aimed to explore the utilization of local plants as food by the Tidung people in Sepala Dalung Village. The research was descriptive with a qualitative approach, employing interviews, observations, and documentation for data collection. The results revealed that the Tidung Tribe utilized plants from two habitats: 10 plant types from hygrophytic habitats and 3 plant types from hydrophytic habitats. The commonly used plant parts included roots, leaf stems, and fruits. Plant processing was categorized into two types: those that could be consumed directly and those requiring prior processing. The findings highlighted the potential of diversifying local plants as alternative food sources, providing new knowledge for the community in Sepala Dalung Village, which could be incorporated into biology education to enhance learning.


Full Text:

PDF

References


Arini, W., Saputra, V. R., & Ramadani, H. (2021). Pemanfaatan Tumbuhan Lokal Secara Tradisional dalam Peningkatan Ketahanan Pangan oleh Suku Dayak Iban di Desa Mensiau, Kalimantan Barat. Biotropika: Journal of Tropical Biology, 9(1), 38-45.

Assauwab, M. H., Yusuf, H., Abdi, Z., & Munthe, M. N. (2023). Potensi Budidaya Limnocharis Flava L dalam Peningkatan Pendapatan Ekonomi Masyarakat di Aceh Tenggara. Jurnal Agroplasma, 10(1), 252-256.

Barus, D. J. (2024). Penyuluhan Manfaat Konsumsi Buah Dan Sayur Dalam Mewujudkan Masyarakat Hidup Sehat Di Klinik Pratama Nusantara. Jurnal Abdimas Mutiara, 5(1), 221-226.

Baru, A. (2023). Potensi Etnobotani Manfaat Talas (Colocasia sp) Bagi Masyarakat Aifat Kabupaten Maybrat (Doctoral dissertation, Universitas Pendidikan Muhammadiyah Sorong).

Fitria, W., Sinaga, J., Sugiono, A. M., & Abrori, F. M. (2019). Kajian Etnobiologi Dalam Pemanfaatan Tumbuhan Dan Hewan Pada Upacara Iraw Tengkayu Suku Tidung Di Kota Tarakan, Kalimantan Utara Serta Potensinya Sebagai Sumber Belajar Biologi. Biopedagogia, 1(1), 60-69.

Hariani, S. A. (2023). Inventarisasi Tumbuhan Obat Yang Dimanfaatkan Oleh Masyarakat Lereng Gunung Kawi Malang. Biocelebes, 17(2), 96-107.

Hutubessy, J. I., Tima, M. T., & Murdaningsih, M. (2021). Studi Etnobotani Keragaman Tanaman Pangan Lokal Etnis Lio Flores Kabupaten Ende. Jurnal Pertanian, 12(2), 96-104

Irawan, R., Oramahi, H. A., & Hardiansyah, G. (2020). Pemanfaatan tumbuhan sebagai bahan pangan disekitar kawasan hutan Desa Sedahan Jaya Kecamatan Sukadana Kabupaten Kayong Utara. Jurnal Hutan Lestari, 8(3).

Islammiaty, M. (2023). Kajian Etnobotani Potensi Tanaman Obat Suku Tidung di Desa Sepala Dalung Kecamatan Sesayap Hilir Kabupaten Tana Tidung

Iswatiningsih, D. (2019). Penguatan Pendidikan Karakter Berbasis Nilai-Nilai Kearifan Lokal di Sekolah. Satwika: Kajian Ilmu Budaya Dan Perubahan Sosial, 3(2), 155-164.

Lestary, I. (2019). Kajian Etnobotani Tumbuhan Konstruksi Suku Tidung Sesayap Sebagai Booklet Berbasis Pontesi Lokal

Ningsih. (2015). Mengenal Lebih Dekat Suku Tidung. Diakses Tanggal 6 Agustus 2016 dari http://nantly.mywapblog.com/potret-k ehidupan-masyarakat-suku-tidung

Nurchayati, N., & Ardiyansyah, F. (2019). Pengetahuan lokal tanaman pangan dan pemanfaatannya pada masyarakat Suku Using Kabupaten Banyuwangi. Biotropika: Journal of Tropical Biology, 7(1), 11-20.

Nurhidayah, Y., Lovadi, I., & Linda, R. (2015). Tumbuhan Berpotensi Bahan Pangan di Desa Sebangun Kecamatan Sebawi Kabupaten Sambas. Jurnal Protobiont, 4(1).

Nursanti, N., Adriadi, A., & Yunita, A. (2021). Pemanfaatan Tumbuhan Pangan Pada Masyarakat Sekitar Cagar Alam Hutan Bakau Pantai Timur (Cahbpt) Kecamatan Mendahara Kabupaten Tanjung Jabung Timur Provinsi Jambi:(Utilization Of Food Plants In The Community Around The Mangrove Forest Reserve East Coast (CAHBPT) District Mendahara District Tanjung Jabung East Jambi Province). Jurnal Silva Tropika, 5(1), 321-327.

Rahmi, A. S., Tavita, G. E., & Nurhaida, N. (2021). Pemanfaatan Tumbuhan Sebagai Bahan Pangan Oleh Masyarakat Disekitar Hutan Desa Lingkar Indah Kecamatan Sayan Kabupaten Melawi. Jurnal Hutan Lestari, 8(4), 840-847.

Retnaningati, D. (2023). Kajian Etnobotani Tumbuhan Pangan Masyarakat Tarakan Timur, Kalimantan Utara. Biopedagogia, 5(1), 49-56.

Rizki, V. A., Raden, J. S., & Putri, I. R. R. (2023). Pengembanga Potensi Pangan Lokal di Kecamatan Candimulyo Magelang. Jurnal Masyarakat Madani Indonesia, 2(2), 92-97.

Sari, A. P., & Nurdin, G. M. (2022). Etnobotani Tumbuhan Pangan Lokal Masyarakat Tapalang Kabupaten Mamuju Sulawesi Barat. KLOROFIL: Jurnal Ilmu Biologi dan Terapan, 6(2), 37-45.

Sholichah, L., & Alfidhdhoh, D. (2020). Etnobotani tumbuhan liar sebagai sumber pangan di dusun mendiro, kecamatan wonosalam, jombang. Jurnal Ilmu Pertanian Indonesia, 25(1), 111-117.

Supiandi, M. I., & Leliavia, L. (2019). Analisis Sumber Pengetahuan Pemanfaatan Tumbuhan Berpotensi Pangan pada Suku Dayak Tamambaloh. Jurnal Biosilampari: Jurnal Biologi, 1(2), 45-50.

Wiwik, S., Kartikawati, S. M., & Anwari, M. S. (2019). Pemanfaatan bahan pangan masyarakat Desa Goa Boma Kecamatan Monterado Kabupaten Bengkayang. Jurnal Hutan Lestari, 7(1).




DOI: https://doi.org/10.35334/biopedagogia.v6i2.5669

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Abstracted/Indexed by:

Dimensions Sinta Science and Technology Index Google Scholar Garuda   

Creative Commons License